3 augusti 2009

Icke nyheter om oljan

Krisrubriker om att oljan kommer ta slut inom x antal år har förekommit lite då och då under hela efterkrigstiden (sedan andra världskriget med andra ord). Men är oljan verkligen ett problem?

Det saknas inte vettiga teknologiska alternativ inom i stort sett varje område där olja används idag men det kommer givetvis att påverka vår livstil. Tar oljan slut finns det välkända metoder att syntetisera olika typer av bränslen.

Däremot om vi tror att vi har problem med olja (vilket antingen är en resurs som går att ersätta med andra teknologier alt. att vi kan syntetisera resultatet av olja på olika sätt) så finns det betydligt värre problem med andra resurser nämligen metaller.

Metaller är en definitiv ändlig resurs! Hur länge kommer jordens kända aluminiumtillgångar att räcka till? Stål? Uran? Jordens största litiumfyndigheter finns i skyddsvärda naturområden i Peru, kommer dessa värden förhindra storskalig utvinning av en metall som kommer att behövas till batterier (för att t.ex. ersätta olja som energibärare i fordon)?

Geopolitiskt kommer detta få stora konsekvenser i framtiden, säkerligen större än oljefrågan.

Inga kommentarer: