18 augusti 2009

Apples försteg

Apple släpper inom kort Snow Leopard, version 10.6 av OS X, IDG skriver om detta idag. Jag tror det kommer att bli mer och mer artiklar av den typen framöver i takt att folk börjar intressera sig för alternativ till Microsoft (ja linux har ju intresserat många i många år förstås).

Den stora skillnaden mellan tidigare version av OS X och den nya är att den nya har inbyggt stöd för Microsoft Exchange. Jag minns när man kastade ut Mac från företag, för svår att supportera och fungerade dåligt i nätverket var argument som ofta hördes. Användarna grät när de fick en AST med i bästa fall Windows 3.11. Att en Mac med Snow Leopard kommer att fungera i ett företagsnät i stort sett "out of the box" kommer att återbörda Apple även till de större företagen som för 15 år sedan slängde ut Apple.

Vad gör Apple för något rätt när Microsoft gör så mycket fel?

Till att börja med har de insett att de kan inte hålla på med allt och ha stöd för allt. Precis som en IT-avdelning för ett större företag inser att om de ska ha stöd för 50 olika datormodeller som ska köra Windows med fungerande drivrutiner så kommer det bli dyrt, komplicerat och potentiellt sett icke robust. Apple kör sitt eget race med egen hårdvara och ett specialsnickrat operativsystem. Det låter som något "icke standard" som många tekniker skulle säga, "bättre att satsa på något standardiserat" och i samma veva nämna Windows. Ja vi får se.

Apple kör egentligen inte Windows även om de har stöd för det, så om du vill krångla lite så går det. Annars går det att använda virtualisering. Men nåja, varför är allt detta rätt för Apple?

* De slipper allehanda kompatiblitetsproblem - de behöver inte testa sitt OS och applikationer på en mängd hårdvara de inte kontrollerar!

* De slipper sälja sina datorer för "close to nothing" som många andra hårdvarutillverkare gör - upphandling av bärbara och stationära datorer har idag som presumtion att datorerna skall användas till Microsoft Windows. Skulle Apple bjudas in skulle de ändå åka ut på priset. Men till skillnad från HP, DELL, Lenovo etc. gör de en högmarginalprodukt och inte en volymprodukt- vilket de troligen skrattar åt hela vägen till banken.

Vad händer nu? De allra flesta Mac användare kan ju lugnt fortsätta köra det OS de redan har må det vara 10.5 eller tidigare, jag tippar på att det fungerar ganska bra redan. Vill man ha det senaste eller har man t.ex. Exchange på jobbet och önskar sluta maila via webbmailen så kan man ju uppgradera. Beslutet är relativt icke kontroversiellt då det ekonomiskt handlar om en struntsumma för de allra flesta som köpt en Apple.

Inga kommentarer: