12 augusti 2009

Nationell prestige eller?

Enligt DN/SVD/TT ska alla ryska marina enheter i Atlanten söka efter den saknade "Arctic Sea".

Nu kan vi nog till sist utesluta att det skulle ha funnits något speciellt värdefullt ombord från första början dvs. något i stil med vapen. För hade det t.ex. funnits ryska vapen ombord hade det knappast tagit närmare 20 dagar för ryssarna att sätta igång detta, Putin har knappast blivit en av världens rikaste män (som det lite då och då påstås) genom att acceptera att någon skulle stjäla av honom. Jag tvivlar nämligen personligen på att en enda vapenaffär där Ryssland står som säljande part äger rum utan att "lillefar" Putin har minst ett en lillfingernagel med i spelet..

Nu handlar det, tror jag, närmast om den ryska flottans förmåga att på världhaven kunna skydda sina medborgare dvs. i slutänden den ryska nationens prestige.

Vi får se om sanningen om "kapningen" någonsin kommer att bli riktig klarlagd, det är ju trots allt den svenska polisens sak att utreda den!

1 kommentar:

Anonym sa...

Svenska polisen!
Ja, den svenska polisen har visat sin otroliga förmåga att handha händelser som denna. Dvs. total oförmåga. Att inte larma internationella/andra länder där fartyget kunde tänkas befinna sig. Det enda de säger sig göra är att utreda själva kapningen, inte att förhindra att brott fortgår, säkra bevis osv. Är verkligen polisen rätt instans att verka på sjön? Förvisso kan de beivra då de misstänkta är omhändertagna, men som vanligt kan Sverige inte utnyttja sina egna resurser. Detta borde vara en uppgift för Marinen. Tyvärr inte för KBV då de inte har kapacitet att hantera händelser som denna, då de inte har vare sig skydd eller vapen för att hantera eventuellt förhindrande från att komma ombord av kaparna. Till syven och sist skäms jag över det svenka hanterandet av frågan, främst då polisen klantighet och faktiskt inkompetens.

sB