18 augusti 2009

Windows 7... bara om teknikerna får bestämma!

IDG rapporterar att 72% av tillfrågade IT-chefer ratar Windows 7. Intressant läsning även om artikeln var ganska kort. Artikeln antyder att rädslan för förändring är en bidragande faktor till varför företag väljer att ligga kvar på det "föråldrade" Windows XP. Min uppfattning är att man från IT-håll har börjat göra hemläxan. Det saknas i stort sett interna drivkrafter varför ett företag skall lämna XP och gå över till Windows 7, vad jag menar med det är att det hos de allra flesta företag inte finns någon verksamhetsnytta med att börja använda Windows 7 jämfört med att fortsätta köra Windows XP.

Företag som började med Windows XP runt 2003 hade i många fall tidigare en Windows 95 plattform att supportera, XP innebar för dem ett fantastiskt lyft stabilitetsmässigt och supportmässigt. Sett till stabilitet är Windows XP idag fullt dugligt varför det argumentet till uppgradering inte biter på verksamheten. Anledningen till att gå över till Windows 7 kommer dock att komma från hårdvarutillverkarna, dock är det så att t.ex. HP idag för sina businessmodeller fortfarande stöder Windows XP, måhända tack vare krav från sina riktigt stora kunder som vägrar uppgradera. Problemet för Microsoft är att de allra flesta större företag och organisationer har olika former av SA/EA upplägg med Microsoft. Detta innebär att man ofta betalar för uppgraderingar löpande. En motvilja från verksamheten att sponsra teknikprojekt (som teknikerna gladeligen ger sig in i) hotar Microsofts finansiellt gynsamma position med EA/SA upplägg eftersom motiven till att ha dessa, från företagens sida, minskar i proportion med oviljan att genomföra uppgraderingar.

Jag tror att vi i det långa loppet måste tänka om vad gäller den arkitektur på klient-PC som kräver återkommande "uppgraderings/migreringsprojekt" eftersom det inte är hållbart utifrån den nytta de tillför de verksamheter som använder datorerna.

Inga kommentarer: