12 augusti 2009

Scientologi = ockultism?

Sånt här poppar upp ibland, expressen rapporterar att en man fått en faktura från Scientologerna, han hade gått en kurs där på 70-talet och nu ville de ha betalt för den. Intrrressant, jag råkade nyligen läsa lite om ockultism och stötte på en liten historia.

Om jag ska börja någonstans så finns det på Beatles-albumet "Sgt Peppers lonely hearts club band" bl.a. en bild på en (ö)känd ockultist (och om jag ska tolka saker och ting djävulsdyrkare) nämligen Aleister Crowley. Aleister Crowley levde på 1900-talets första hälft, den sortens karaktärer finns nog inte längre men nåja. Låt oss säga att Aleister Crowley var en "sökare" (och major nutcase) som ägnade sig åt alla tänkbara och otänkbara saker inom det ockulta området, lite av en sentida Swedenborg (om ni känner till honom) som trodde sig kunna frammana både änglar och demoner (Swedenborg brukade prata med Vergilius har jag för mig). Inom sitt värv kom Crowley i kontakt med olika former av frimureri, både av den mer traditionella sorten som var modernt då och även vanligt förekommande än idag i USA och annorstädes men också med mer esoteriska varianter som ex rosenkorsare m.m.
Crowley var under en tid ledare för en "orden" vid namn Ordo Templi Orientis (OTO) där han ägnade sig åt sin "Magick" och utvecklade som jag tolkar det ett religiöst system baserat på gnostiska och kabbalistiska tankar och ideér. OTO fick en kalifornisk "filial" där en raketforskare vid namn Jack Parsons var medlem och också ledare.

Nu kommer det intrrressanta, Jack Parsons och L Ron Hubbard kände varandra. L Ron Hubbard var den som hittade på scientologin och L Ron Hubbard var även medlem i OTO om man ska tro på vad "som sägs", men om man ska tro på scientologi så kan man ju också tro på i stort sett vad som helst annat eller hur? L Ron Hubbard stack sedan med Parsons fru, på wiki sidan står det att de gifte sig, men frun (och som det påstås en hel del pengar) var inte det enda L Ron Hubbard fick med sig från Parsons och OTO ... Han tog nämligen med sig idéen bakom scientologi!

OTO var ockult och löst baserat på frimureri och därigenom präglat av esoteriska ritualer, slutenhet och som inom frimureriet fanns där ett graderingssystem. Inom OTO lär det också ha förekommit dyrkan av den grekiska guden Diana. Det första L Ron Hubbard försökte med på egen hand var händelsevis något som han kallade DIANetik. Slumpens skördar?

Senare grundade han scientologin och kallade det en kyrka för att slippa problem med kvacksalverianklagelser som dök upp på DIANetik tiden. Scientologkyrkan präglas av att en medlem får betala kurser där det ingår "auditering" - I expressen artikeln kallas det för "andlig vägledning" - i själva verket ingår det i ett slutet graderingssystem där en person som är medlem genom "auditering" och studier förbereds stegvis i grader för att lära sig olika esoteriska kunskaper som L Ron Hubbard "dokumenterat" (hittat på).

L Ron Hubbard skrev också sci-fi romaner vilket var en litteraturgenre som blev modern på 50-talet (epoken rymdåldern startade då), vad han egentligen gjorde med scientologin var att paketera om och modernisera Aleister Crowleys trossystem ifrån OTO genom att mixa ihop Crowleys babyloniska kabbalismidéer med en portion science fiction för att göra det hela modernt. Bakom det moderna sci-fi skalet lär det dock vara samma gamla ockulta andebesvärjelser som förkunnas (fast med lite resistometrar, raketbränsle och H-bomber).

Sånt här är intrrressant inte sant? Om man ska vara med i ett sånt sällskap som scientologin så ska man nog se till att läsa på lite, sen ska man ju inte tro på vad som helst ex. det som skrivs här, men de blir nog säkert glada för att man intresserar sig och ställer frågor.. Hej och hå!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant läsning, väldigt välskrivet. Tack för en givande text

Anonym sa...

Det är en intressant tanke, även om jag personligen tycker kopplingen Diana och Dianetik är lite långsökt. Jag tror snarare Hubbard skruvade till ordet Diagnos lite. Men det är kul att spekulera i.