14 augusti 2009

The center cannot hold

Det påstås att OM influensan skulle muteras så KAN den bli farlig. Tills vidare får alla som vill ha gratis vaccin betala för sig, antagligen via skattesedeln. Detta då staten inte vill tillskjuta medel för massvaccinering. Ja historien låter så i DN. Vi skattebetalare kan nog hålla oss för skratt oavsett då vi redan har köpt och betalat vaccinet. Hedgning kallas det på finansspråk har jag hört. Någonstans skakade man fram pengar till vaccinet "just in case" men nu har det visat sig att det (influensan) kanske inte var så farlig ändå. Det är hedgningen, landstingen får betala för vaccineringen eftersom viruset kanske inte är så farligt, då slipper man iaf ta pengar ur statskassan till det. Ingen vågar förstås säga det rakt av eftersom det kan vara fel, men budskapet från regeringen till landstingen är iaf att de får sköta vaccineringen bäst de vill och kan, rent (o)ekonomiskt. Låter som sunt förnuft, varför skjuta till pengar till något som nog ändå inte behövs?

Skulle det behövas går det alltid att justera så småningom.

Landstingen har kroniskt dålig ekonomi och skulle säkerligen ta pengarna och öppna något BB de lagt ned eller dylikt ändå.

Vad jag förstår är influensan ovanligt mild, men eftersom de allra flesta aldrig har stött på den tidigare så kommer fler att bli sjuka av den. Eftersom fler blir sjuka så kommer fler också att riskera drabbas av komplikationer. Vår eller någons misstänksamhet mot statens intentioner gentemot oss vanliga medborgare har emellertid gjort att ett mediadrev av sällan skådat slag har tvingat igenom en serie beslut som utmynnat i att vaccin för 1,3 miljarder är beställt för svenska folket.

Landstingen ägnar sig idag åt en himla massa saker förutom sjukvård, min tro var att deras uppgift åtminstone var att tillse att de ska kunna sätta en spruta i armen på de som vill ha den utan att det ska krävas extra pengar. Tänk bara tanken: Om detta nu är en sådan kris så finns det säkerligen en och annan kultursatsning som kan vänta ett år eller två!? Eller? Sånt kallas för triage, vilket innebär att man ska ge resurserna till de (patienterna) som bäst behöver det och som sannolikt kommer att ha mest nytta av det!

1 kommentar:

Blackie sa...

Här är en intervju med en epidemiolog som jag skulle vilja att alla i hela världen läste!.

INTERVIEW WITH EPIDEMIOLOGIST TOM JEFFERSON
‘A Whole Industry Is Waiting For A Pandemic’

“WHO has changed its definition of pandemic? The old definition was a new virus, which went around quickly, for which you didn’t have immunity, and which created a high morbidity and mortality rate. Now the last two have been dropped, and that’s how swine flu has been categorized as a pandemic.”

http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,637119,00.html

Som ni ser så är den tyvärr på engelska, men jag hoppas den är till nytta för dom flesta.

Hade så bra som möjligt gott folk ;)