4 juni 2009

Centralkök och lean

Idag finns en centraliseringsströmning i samhället. Den bärande tanken verkar vara "lean" orienterad men tråkigt nog har man bara valt ut några få delar i det konceptet och struntat i resten. Det man valt ut verkar vara koncept med volymkoncentration och göra om en småskalig lokal produktion till centralt hanterad massproduktion. SVD skriver om hur det inom Stockholms läns landsting har "mörkats" fram ett beslut om införande av ett koncept för central mathantering. Idag i frågasätts lösningen i Stockholm på kvalitetsgrunder. I Falu kommun har politikerna bestämt sig att alla skolor utom en skall få sin skolmat från ett centralkök, dalarnas tidningar skriver om att varmkorven från centralköket har samma kilopris som oxfilé och att köttbullarna kostar 4 kr styck. Det som Falu kommun har missat i sin lösning är att det ändå behövs uppvärmningskök och personal på varje skola vilket gör att inga kostnader försvinner medan nya tillförs. Det har gått så långt att man kommit fram till att den enda skolan som inte får mat från centralköket har lägre kostnader per elev för maten. Vilka fel har gjorts?

Jag tror att det är så att man från ledningshåll bara har lyssnat med det örat där det finns konsulter som sänder. De har förklarat vinsten med att skapa volymkoncentration och massproducera och så har man glömt bort för vem man gör detta (patienter, elever etc.) när man inte har lyssnat på de människorna som finns ute i verksamheten! Det kan knappast undgått politikerna att det faktiskt finns ett stort engagemang hos individer som finns närmast "kunden", varför inte ta till vara det?

Inga kommentarer: