3 juni 2009

Terroristens mål och syften

Både Aftonbladet och SVD rapporterar om att ett annat Air France plan den 27:e maj skulle ha bombhotats. Det planet genomsöktes och uppenbarligen var det ett falskt bombhot. Det är ju förstås bestickande att det faktiskt förekommit ett bombhot mot samma flygbolag i närtid, men... det väcker också några frågeställningar:

1, Hur många bombhot förekommer och hur många är "skarpa"?
2, Varför bombhota utan att exekvera?

Syftet med terrorister är att skrämmas och det gör man genom att ibland bomba och ibland bara hota. Ekonomin är en avgörande faktor, terroristernas budget är begränsad varför de resurser som står till deras förfogande måste användas på ett optimalt sätt, detta görs genom att genomföra terrordåd och via massmedia hålla världen informerad om dådet. Hävstångseffekten är dock enorm sett till de kostnader som terroristen har ställt till i relation till den skada som tillfogas måltavlorna. I detta fall finns den potentiella måltavlan i västvärlden och inom flygindustrin. I kontrast till terroristernas målsättning står flygindustrins, deras målsättningen är att upprätthålla uppfattningen att flyget är säkert.

Slutsatsen är att terroristerna å ena sidan vill genomföra terrordåd och informera världen om dessa, framtida hot från terrorgrupperna kommer då att leda till ekonomin hos måltavlorna blir lidande utan att det kostar terroristerna något mer. Å andra sidan finns måltavlornas målsättning och en sak kan vi vara säker på, de kommer inte stå på barrikaderna och ropa "terrorister"!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om det är ett attentat utfört av muslimska terrorister så skulle säkert inte dessa uppgifter publiceras innan EU-valet, då det sannolikt påverka valresultatet.

Kanske är lite konspiratoriskt, men det skulle knappast vara överaskande om "sanningen" kommer fram först efter att alla har gått till valurnan..

Johan sa...

Hmm.. ja kanske lite konspiratoriskt.. Dessutom så finns det väl alltid sådana som vill påverka valresultat?